Jag vet inte riktigt hur jag ska börja det här inlägget för jag har inte riktigt alla tankar i ordning, det är mest en diffus förundran som har växt hos mig i flera år nu.
När det kommer till kost & träning, så är det många som ber mig om råd & vill att jag ska komma med åsikter. Detta trots att jag inte är någon varesig kost- eller träningsexpert. Jag är civilingenjör med breda biokemikunskaper, & det har egentligen inget med saken att göra. Anledningen till att jag är insatt & påläst är min nyfikenhet & mitt driv efter att lära mig mer. Jag är heller inte rädd för att experimentera, testa nya grejer & ifrågasätta allting som jag redan tror att jag vet. Jag försöker att hålla mig så observativ och objektiv jag kan, utan att lägga några värderingar i något. Fakta, fakta, fakta. Subjektiva upplevelser är också fakta, så länge man inte går in & identifierar sig med dem.
Det finns 2 saker som jag stöter på ofta.
1) Stark moraliserande kritik kring kost- & träning
2) Enormt agg mot allting som inte ligger inom en viss personlig preferens
Moraliserandet.
Det finns en korrelation mellan hur man ser ut och vad man äter och hur mycket man äter. Det spelar ingen roll hur mycket man än tycker att det INTE BORDE vara så, för så är det. Det är fakta. Det finns också människor som sätter stort värde i att ha en väldigt vältränad kropp, och som inser att en sådan kropp inte kommer gratis utan kräver ett kontinueligt underhållsarbete.
Agget
När människor blir ARGA över hur andra VÄLJER att lägga upp sin kost är det nog något som är skevt. Inspirera gärna, argumentera & diskutera också – men att gå till personliga förolämpningar & aggresivitet… då har det nog blivit lite väl mycket ego inblandat.
Lösningen
Acceptera att alla varianter på kost- och träning finns, & att var & en måste hitta sin egen sanning. I den här bloggen delar jag med mig av MIN sanning, men det är en personlig blogg & inget annat. Experimentera själva, testa er fram & var absolut inte rädda eller oroliga för att studera kroppen observativt. Se vad som händer när ni äter X antal kalorier jämfört med Y antal kalorier, se vad som händer när ni plockar bort eller lägger till. För dagbok, ta bilder & var konsekvent. Ta inte allting så jäkla allvarligt, experimentera istället för att moralisera. Fortsätt inte med något som INTE funkar, var nyfiken & kreativ & hitta nya lösningar. Ta inte motgångar som ett nederlag, ta det istället som NY information & en ny pusselbit till hur just DU fungerar!
Känner igen mig i det du skriver, är typ likadan, fast civilingenjör i proteinkemi och kemisk biologi.
Kunskapen om den egna kroppen och vad den klarar av är så mycket viktigare än vad alla andra tycker.
Jag äter som jag äter (lcff – lågkolkydrat fullfett) för att jag och min kropp mår bra av det. Inte för att gå ner i vikt. Och många har så många åsikter varför jag äter så, är inte mättat fett farligt osv.
att det ska vara så “fel” i andras ögon att vilja äta bra och testa sig fram, och för att maximera fettförbränningen även om man nu redan “har en smal kropp”
Skönt att ha hittat din blogg som visar på att det finns fler som jag själv 🙂
Go girl!!
Instämmer! Frågor till dig ställs nog i första hand för att få veta DIN uppfattning om saker och ting, men sedan får väl personen i fråga ta ansvar själv att det är din uppfattning och göra vad de vill med informationen. Jag tycker dina experiment och det du delar med dig är guld värt!
Jag vill då passa på att ställa en fråga: proteiner gör ju att ketonerna sjunker. Skulle du då tro (utifrån dina kunskaper och erfarenheter) att det är bättre att försöka hålla ketonerna i optimala zonen och då dra ner på aminosyraintaget (styrketränar och drar i mig BCAA i vanliga fall) för att vara så fettdriven som möjligt om målet är att minska i fettvikt? Kolhydraterna hålls låga i bägge fallen, men frågan är om jag skulle vinna i viktminskning om jag satsar på att minska proteinintaget. Vore väldigt intressant att höra din syn på saken!
Tack! BCAA blir så små mängder så det brukar inte störa så mycket, men du kanske inte behöver ta aminosyrorna varje dag 🙂 Det värsta är mjölkprotein, så om du äter kött, fisk, ägg, kyckling så kan du äta väldigt mycket inklusive BCAA utan att rubba ketonerna! Det är när man börjar smyga in kvarg, grädde, yoghurt som det blir problem 🙂
Word!!:))))
🙂 Klokt och satt mitt i prick!
Man ska köra sitt race och inte bry sig så mycket om alla andra.
Kul att du är tillbaka, ser fram emot många bra och infoladdade inlägg!
Du kommer alltid med så episka och grymma resonemang!
Tack <3
Du har så rätt.
Jag tror det är personers rädsla och avundsjuka som gör att reagerar med ilska och moralierserande när de ser någon som orkar, vill och kan göra det de själva inte alltid okar, kan eller vill göra. Måhända har de ingen spärr och dålig kontroll på sina förvarsmekanismer och det gör att de reagerar på dig istället för att agera på sig själva.
Eller så är de så rädda för att förändra något i sitt liv att de måste gå på andra som vågar och gör.
Tycker du är otroligt klok, du inspirerar mig till att testa nya varianter av min LCHF kost och får mig att lita på kroppens signaler. Tack för att jag mår så mycket bättre!
Du är så J-a smart Martina !!
Bra/Bäst inlägg “som vanligt”
Tack för att du finns , med dina visdomsord .
Önskar dig en underbar dag
Kram
Så bra sagt! Jag har svårt att förstå varför människor har så mycket starka åsikter om vad andra väljer att göra i sitt liv. Kost verkar provocera nått enormt. Jag tycker du har en mycket sundare inställning till kost, äta och träna än de flesta andra pga att du just se objektivt på saken och inte koppla in alla dessa känslor som de flesta andra verka ha.
Grymt inlägg! Stöter på det där rätt ofta, eftersom jag försöker ha något sorts 80/20-tänk kring paleo/lchf. Älskar pasta och bröd, men mår helt enkelt inte bra av det. Det är MIN kropps reaktion… “Mäh, går du på sån där diet igen, det är ju inte bra.” “Man måste ju kunna äta allt”. “Hallå, det är inte farligt med pasta”. Nä, det stämmer, men det är jag som bestämmer över min kropp och så länge det inte utvecklas till någon sjuk ätstörning har jag rätten att köra på vad som funkar för mig. Så om jag nu äter köttfärssås till lunch med en avocado eller tomat till – vad spelar det för roll för kollegan bredvid?
Hej Martina,
Jag är i alla fall att du delar med DINA experiment och kloka resonemanger. Det gör att du göder min EGEN nyfikenhet ännu mer och att jag vågar experimentera mer.
Kram!